Näissä artikkeleissa pyritään tutustumaan Etelä-Savossa sijaitsevaan Pieksämäen seutuun, sen olemukseen ja siellä vaikuttaneisiin ihmisiin. Artikkeleissa käydään läpi alueen pitkää historiaa alkaen keskiajalta, jolloin vakituista asutusta alkoi asettua seudulle.

Joidenkin lähteiden mukaaPieksämäki_train_station_1927n Pieksämäen seudulla olisi ollut ihmisten toimintaa jo tuhansia vuosia sitten, mutta luonnollisesti näistä tapahtumista ei ole olemassa kirjallisia mainintoja. Korkeintaan näistä asioista voisi löytyä viitteitä kalliopiirroksista, mikäli niitä sattuisi löytymään seudulta. Toisaalta alue on moreeniperäistä harjumaastoa, jossa pinnan muodot ovat hyvinkin vaihtelevia ja seassa on myös kallioperää, johon on voitu kaivertaa menneiden aikakausien kalliopiirroksia.

Kuitenkin keskiajalle saakka on olemassa kirjoitettua historiaa kerättynä kirkon tai valtiovallan toimesta, joka ei ole tuhoutunut esimerkiksi tulipaloissa tai muuten ajan saatossa. Näiden tietojen valossa on mahdollista saada hyvä kuva siitä, millaista historiaa seutuun on liittynyt.

Pieksämäen seudulta on lähtöisin useita henkilöitä, kirjailijoita, poliitikkoja, tutkijoita sekä liike-elämän edustajia, jotka ovat jättäneet merkintöjä historian kirjoihin. Joidenkin heidän toimiaan on dokumentoitu aikalaiskirjoissa enemmän kuin toisten. Varmaa kuitenkin on, että he kaikki ovat olleet merkittäviä ihmisiä niin Pieksämäen kannalta kuin mahdollisesti laajemminkin koko Suomen mittapuun mukaan ajateltuna.

Nämä vaikuttajahenkilöt ovat vieneet eteenpäin niin Pieksämäen seudun taloudellista kehitystä kuin henkistäkin ilmapiiriä. Esimerkiksi 1800-luvulla eläneen Fredrik Polénin vaikutusta suomen kielen puolestapuhujana ja rahvaan aseman parantajana ei voida sivuuttaa. Hänelle soisi sen, että hän saisi vahvemman aseman Suomen kulttuurihistoriallisten merkkihenkilöiden joukossa.

Artikkeleissa käsitellään myös yhtä ilmiötä, joka vaikutti 1970-luvulla positiivisesti henkiseen ilmastoon, nimittäin lentopallojoukkuetta nimeltään Pieksämäen NMKY. Tämä joukkue kiisi komeetan tavoin lentopalloilun eliittiin Suomessa ja vei pieksämäkeläiset lähes kymmenvuotiseen urheiluhurmokseen.

Viime vuosien kuntaliitosten kautta kurkistetaan vielä Pieksämäen seudun kulttuuritarjontaan, jossa keskiössä on alueella vahvana toimiva nukketeatteritaidemuoto.