Nukketeatteria savolaiseen malliin

Pieksämäen seudulla panostetaan vahvasti kulttuurielämään, kuten kirjallisuuteen ja teatteriin. Nämä teemat ovat esillä myös erilaisissa tapahtumissa sekä yleisessä kulttuuritarjonnassa. Nukketeatterilla on vankka jalansija Movie-TheaterPieksämäellä. Se ei ole ihme, sillä tätä monipuolista esiintymistaiteen muotoa voidaan käyttää vaikkapa lasten ilmaisukasvatuksessa.

Nukketeatterin syntyjuuret löytyvät kaukaa menneisyydestä. Jo tuhansia vuosia sitten jumalia lähestyttiin nukkien välityksellä. Niitä käytettiin uskonnollisissa rituaaleissa ja riiteissä. Aasialainen varjoteatteri perustui tarinoihin jumalista ja sankareista. Japanissa puolestaan käytettiin taitoa vaativaa nukketeatteritekniikkaa, jossa kolme näyttelijää liikuttaa samanaikaisesti yhtä nukkea. Keskiajalla kirkkojen pyhimysveistokset saatiin liikkumaan tietyillä tekniikoilla. Keskiajan nuket esittivät uskonnollisia hahmoja, kuten Mariaa, josta tulee nimitys Marionette, joka tarkoittaa siis pientä Mariaa. Tänä päivänä puhutaankin marionetti-nukeista.

Entisaikaan kaikilla suurilla kirjailijoilla, kuten H.C.Andersenilla oli omat kiertävät nukketeatterinsa, joiden marionettiesityksissä paholainen toimi suosittuna hahmona muiden esittävien nukkien kanssa. Suomeen nukketeatteri rantautui 1900-luvun alussa, josta se levisi kiertävien esitysten mukana aivan pohjoisimpiin perukoihin saakka. Nukketeatteri on tänä päivänä pitkälti lapsille suunnattua, mutta taidemuodon avulla on joskus tehty myös poliittisia kannanottoja satiirin ja parodian keinoin. Nuket ovat olleet korvaamassa myös ihmisnäyttelijöitä, johtuen esimerkiksi taloudellisista tai poliittisista syistä.

Ensin nukketeatteri oli oikean elämän realistissävytteistä jäljittelyä, mutta aikojen saatossa siihen on kehittynyt oma tyylitelty muoto- ja ilmaisukielensä. Nukketeatterin kieli on kuitenkin yleismaailmallista ja sen avulla on voitu keskustella vaikeistakin asioista. Parhaimmillaan hyvä nukketeatteriesitys tarjoaa pääsyn myyttien ja symbolien maailmaan ja antaa vahvan kokemuksen niin tekijöille kuin katsojillekin. Yhtenä teatteritaiteen lajina nukketeatterissa toimivat samat lainalaisuudet kuin draamassa yleensäkin. Siinä vain käytetään vahvasti sekä kuvallista ilmaisua että teatteri-ilmaisua.

Lasten ilmaisukasvatuksessa nukketeatterin käyttö on oivallinen muoto tutustua esimerkiksi arvoihin ja asenteisiin. Erilaisissa työpajoissa ja toimintatuokioissa lapset voivat perehtyä nukketeatterin tekemiseen alkaen ihan pienimmän sorminuken askartelusta jatkuen vaikkapa suurten konstruktioiden ja rakennelmien työstämiseen. Nukketeatteri tarjoaa tekijöilleen valtavasti haasteita. Tarinan kertomisen kehittelyssä on mahdollista käyttää ryhmätyötä, joka on jo itsessään tärkeä taito jokaiselle. Ei ihme, että näin monipuolinen taidemuoto kuin nukketeatteri on levinnyt kaikkialle maailmaan, myös Pieksämäen seudulle rikastuttaen omalla tavallaan alueen kulttuurielämää.