Namika – urheilun ihme Etelä-Savosta

Pieksämäellä on aina panostettu monenlaiseen urheiluun ja sen huomaa monipuolisesta urheiluseurojen toiminnasta. Kuitenkin yksi merkittävimmistä urheilusaavutuksista, ellei peräti ilmiöistä läpi pieksämäkeläisten historian, on ollut entinen lentopallojoukkue Pieksämäen Namika. Namika oli 1970-luvun suomalaisen lentopalloilun airut, joka oli suorastaan voittamaton lajissaan. Pieksämäen NMKY voitti miesten lentopallossa Suomen mestaruuden peräti seitsemän kertaa peräkkäisinä vuosina 197513-3-6245889-1981. Lopulta stoppi tuli, kun Raision Loimu laittoi pisteen Namikan voittoputkelle vuonna 1982.

Näiden otteluiden lisäksi Namika osallistui 70-luvulla useisiin Euroopan Cupien loppuotteluihin. Tämän joukkueen menestys on hivellyt varmasti pienen rautatieläiskaupungin itsetuntoa, jossa ilon aiheet ovat olleet sotien jälkeisinä jälleenrakennusvuosina varsin harvinaisia. Namikan menestys on ollut 70-luvun riemunäytelmää, jolle tämän päivän tositeeveet kalpenevat. Joukkueessa pelasivat runkopelaajina vuosina 1974-81 Jouni Parkkali, Jouko Juvonen, Pauli Leikas, Matti Rotinen, Otto Sivonen, Jukka Savio, Pekka Liukkonen ja Ahti Toivanen. Joukkueen valmentajana toimi Reino Kosonen, jonka urasta on myöhemmin kirjoitettu kirja, joka on julkaistu luonnollisesti Pieksämäellä.

Entinen Namikan valmentaja on jälkeen päin pohtinut niitä syitä, joiden avulla hän luotsasi pikkukaupungin lentopallojoukkueen suoranaiseen lentokiitoon. Yhtenä syynä hän näkee sen, että hän pystyi kohottamaan lentopalloilun korkeammalle tasolle kuin oli totuttu. Tähän johtivat lentopalloiluun liittyvien harjoitusten kehittäminen, kuten voimaharjoittelun mukaan tulo. Lisäksi hän pystyi valmentajana vaikuttamaan käytyjen harjoitusotteluiden määrään ja tasoon. Myös lentopalloharjoituskertoja lisättiin. Tämän päivän näkövinkkelistä lentopallon pelaaminen muodostui siis ammattimaisemmaksi. Vaikkakin on huomioitavaa, että pelaajilla oli omat oikeat leipätyönsä ja ammattinsa tuohon aikaan. Valmentaja toteaa myös, että hän sai tehdä valmennustyötään rauhassa. Hänen luotsaamanaan Pieksämäen Namika oli Euroopan Mestareiden Cupin lopputurnauksessa kolme kertaa 1979-1981.

Luonnollisesti ammattilaisvalmentajalle 70-luku oli todellakin kulta-aikaa, jota voi muistella lämmöllä. Namikan tähdittämät lentopallo-ottelut muodostuivat todellakin kansanhuviksi pieksämäkeläisille, joten ottelukatsomot olivat jatkuvasti täynnä ja lentopalloliput menivät kuin kuumille kiville. Ottelun ohessa katsomossa myytiin jäätelöä ja virvokkeita, joita todellakin tarvittiin tunnelman kohotessa yhtä kuumaksi kuin Ruletti-pelissä konsanaan.

Jännittävää tunnelmaa tarjoaa onlinepelaaminen verkossa. Klassiset pöytäpelit ja slotit ovat helposti pelattavissa aivan kotoasi käsin. Voit rauhassa keskittyä panostamiseen ja seuraavien pelisiirtojen tekemiseen, vaikka kasinotunnelma on silti lähes käsinkosketeltavan jännittävää.

Myöhempinä, Namikan jälkeisinä aikoina valmentaja Kosonen on luotsannut muitakin lähikaupunkien joukkueita kohti lentopallomestaruutta vuosina 1989 sekä 1999. Kuitenkin entisen valmentajan mielestä Pieksämäen Namika on ollut se paras joukkue hänen valmentajaurallaan, joka loppui vuonna 2000.